fredag 17 december 2010

Miranda tårta

Jag köpte en billig hjärtform här om dagen. Ångrade köpet lite eftersom kvaliteten på den inte verkar så bra, den går lätt ur sin form och så missförstod jag hur den var. Jag fick med tre andra tillbehör. En sockerkaksform, en vanlig springform och en hjärtform för 69 kr. Men man ska lägga själva hjärtformen i springformen vilket jag inte fattade. Jag trodde jag skulle få med en botten till varje form men så var det inte. Men jag ville ändå testa den trots att jag var säker på att smeten skulle smitta undan men det gjord den inte. Den lyfte som vanligt men inte mycket för att jag gjorde för lite sockerkakssmet. Hade tänkt att formen kanske behöver en smet för en form på 20 cm men det kunde lika gärna ha varit en smet till en form på 24 cm.

Jag lyckades ändå skära den i tre delar men de var tunna. Jag fyllde ett lager med jordgubbsmousse som jag blandade ihop lite hur som helst. Jag använde lite olika förslag från olika recept. Jag kokade ihop jordgubbar med gelésocker och så blandade jag det med kvarg som är som keso fast inte klumpigt utan slät och så hade jag i lite vaniljsocker och sen vispat grädde. Det andra lagret hade jag på vaniljkräm. Och så spacklade jag på vispat grädde. Sist så spacklade jag lite smör på toppen för fondaten.
 
Jag ville testa att måla något på sugerpaste men jag hade lite rosa marshmallow fondant över. Jag vet inte om det går att måla på marshmallow fondant lika bra som det går på sugerpaste men jag ville ändå pröva. Jag valde att måla en miranda nalle vet inte om ni kan se det. Det var lite klurigt hur jag skulle måla på pastan utan att göra fel. Jag sökte lite efter tips på google och läste att man kan rita på bakplåtspapper med blyertspenna riktigt hårt och sen trycka ut den på pastan. Men det gick ingen vidare så jag målade bara på. Sen så modellerade jag små rosor av marshmallow fondant och så torrborstade jag den med lite guldpulver. På miranda nallen torrborstade jag med silverpulver och lite runt omkring också. Jag vill inte späda ut färgen jag har med alkohol eftersom jag inte köper hem sånt så jag använde väldigt lite vatten och det gick jättebra. Sist så spritsade jag med vispad grädde som jag färgade babyblå fast det ser mer ut som ljusgrön på bilden. Men det ska man göra strax innan serveringen för annars färgar den av sig med den vita grädden.   

onsdag 24 november 2010

Granat & Marängbomb

Idag så bestämde jag mig för att göra någonting gott fast väldigt enkelt. Jag tycker granatäpplen är så gott. Och så hade jag det hemma så det var bara o göra någonting utav det. Jag hade sett ett tv-program för länge sen men någon kock som gjorde den här enkla efterrätten, kommer bara inte ihåg vem.
Den består utav granatäpple, vispad grädde och marängtoppar. Allt blandas och smakar underbart gott precis som det är. Men jag tror man skulle kunna använda som fyllning till tårta, gärna ljus sockerkaksbotten kanske. Måste pröva det någon gång.

torsdag 18 november 2010

Marshmallow fondant tårta till mamma

Mamma hade varit bortrest och när hon kom hem så ville jag passa på att ge henne en fin tårta. Samtidigt så ville jag testa på marshmallow fondant men jag hade svårt att hitta rätt sort marshmallows, dvs. halal tillverkade marshmallows. Jag hittade till sist i olika affärer. Den ena är tillverkad i England vilket är den blåa påsen (se bilden) och den andra är tillverkad i Turkiet och har en turkisk flagga på (se bilden). Personligen så tyckte jag mer om den brittiska blåa påsen marshmallows, den innehåller både vit och rosa marshmallows så jag tog bara den vita för att jag ville göra vit marshmallow fondant. Men man kan ju färga den eller använda den rosa om man vill ha den färgen fast då blir den väldigt ljus rosa tror jag.
Hur som helst så gjorde en sockerkaksbotten som jag fyllde med hallonmousse och vaniljkräm för det är mammas favorit och många andra också. Jag spacklade tårtan med vispad grädde och sen så smörjde jag locket av marshmallow fondant med smörkräm smaksatt med vanilj som jag täckte tårtan med. Dekorationerna gjorde jag från modelleringspasta och så spritsade jag tårtan med kristyr i en pärlliknande länk runt omkring tårtan. Den smakade väldigt gott och jag tycker nu mer om marshmallow fondant än marsipan och sugerpaste. Man kunde verkligen känna smaken av marshmallows och allt passade så bra ihop.




torsdag 11 november 2010

Tårta till Zahra

En vän till mig födde nyligen barn. Därför passade jag på att göra dom en tårta. Tårtan bestod av sockerkaksbotten med blåbärsmousse och vaniljkräm. Spritsad med vispad grädde. Dekorationerna gjorde i modelleringspasta.  

Pingu tårta

Pingu tårtan gjorde jag också till min äldste sons 3 års dag. Också för att pingu är ett av barnen favoritprogram. Tårtan bestod av mjuk chokladbotten fylld med en ljus chokladmousse och en lite mörkare chokladmousse. Spacklad med tryffelkräm och täckt med vit marsipan. Dekorationerna är gjorda i sugerpaste (modeleringspasta), vit kristyr och koksflingor. 

Mumin tårta

Den tårtan gjorde jag till min äldste sons 3 års dag. Han och lillebror älskar att se på Mumintrollen därför så blev det en mumintrollen tårta.
Den här tårtan bestod av en sockerkaksbotten fylld med blåbärsmousse och vaniljkräm. Spritsad med grädde och dekorerad med sugerpaste.    

Bröllopstårta till ett nygift par från DVV

De här bröllopstårtorna gjordes till ett par som fick ett efterbröllop från sina vänner för att fira deras kärlek och äktenskap till varandra. Det är 6 tårtor stapplade på en tårtställning. Önskan var att tårtan skulle spacklas och spritsas enkelt med grädde med en fin dekoration. De valde även olika smaker för varje tårta. Den sista och minsta tårtan är det mening att det ska vara ett brudpar på men man hade glömt och fixa det. Det här var min första bröllopstårta och det var jätte kul att få göra den.
Den första och största tårtan bestod av sockerkaksbotten fylld med hallonmousse och vaniljkräm.
Den andra bestod av en mjuk chokladbotten fylld med hälften nutellakräm och hälften tryffelkräm i ett lager och i det andra lagret vispad grädde med kolasås.
Den tredje tårtan bestod av sockerkaksbotten fylld med blåbärsmousse och vaniljkräm.
Den fjärde tårtan bestod av hallonmousse med mandelflingor och vaniljkräm.
Den femte tårtan bestod av sockerkaksbotten fylld med hallonmousse och en cocktailmix av frukt ihop med lite vaniljkräm.
Den sjätte och minsta tårtan bestod av två lager cocktailmix av frukt ihop med vaniljgrädde.
Alla tårtor spacklades och spritsades med grädde. Dekorationerna gjorde jag i sugerpaste       





Clown tårta

Den här tårtan gjorde jag också till min yngste sons 2 års dag. Jag gjorde ingen platta av sugerpaste ovanpå grädden innan jag la dekorationerna, därför så sjönk clownen lite och resten av dekorationerna. Så clownen satt mer upprätt i början. Hur som helst så består den här tårtan utav en sockerkaksbotten fylld med hallonmousse ihop med mandelflingor i ett lager och vaniljkräm i ett annat lager. Spritsat med grädde och dekorerat med nonstopp och sugerpaste.  

Simmande ankor tårta

Den här tårtan gjorde jag till min yngste sons 2 års dag. Han älskar ankor och choklad därför så blev det en choklad tårta med simmande ankor. Den här tårtan består av en mjuk chokladbotten fylld med tryffelkräm i ett lager och vispad grädde med kolasås i ett annat lager. Spacklat med tryffelkrämssmör, täckt med marsipan och dekorerat med marsipan och sugerpaste.
 

onsdag 10 november 2010

Rosa Hello Kitty tårta

 Hello Kitty! Beställdes av min bäste väns lillasyster Idalika som är Junayds lillasyster. Önskan var en rosa hello kitty tårta. Hello Kitty fick bli en prinsessa för att Idalika är lite av en prinsessa med sitt långa, glansiga och vackra hår.
Tårtan är gjord av sockerkaksbotten med hälften blåbärsmousse och hälften hallonmousse i varsin del av tårtan i en botten, den andra bottnen fylldes med vaniljkräm. Tårtan spacklades med grädde och täcktes med ett lock hemgjort rosa marsipan. Det är mycket godare att göra egen marsipan än att köpa tycker jag. En del köpt marsipan innehåller också animaliskt fett, därför är det säkrare att göra själv om man vill vara på den säkra sidan. Dekorationerna är gjort på överbliven marsipan och sugerpaste, spritsat med rosa kristyr.  

Tryffeltårta med Barcelona

Den här beställningen gjordes till min bäste väns lillebror Junayd. World Cup var igång då och Junayd som älskar fotboll och själv är en duktig liten fotbollsspelare önskade sig en chokladtårta med grädde och barcelona motiv på. Så det blev den här tårtan. Som är gjord i maffig chokladbotten och tryffelkräm. Spacklad med tryffelsmörkräm och gul grädde som tyvärr färgades av, av chokladen. Men tittar man på tårtan så ser det ut lite som marmorering så det gjorde inget utan det blev ganska snyggt ändå. Dekorationerna är gjorda i sugerpaste. Junayd blev nöjd och jag blev självklart glad för det.

Vit rosen tårta

 Det här var min första beställning. Jag hade aldrig gjort en så stor tårta i 2 våningar förr. Det kanske inte syns men jag hittade ingen tårtkartong i rätt storlek utan jag fick använda mig utav en stor brödkartong. Det var också första gången jag gjort så mycket sugerpaste. Den blev lite skör eftersom jag använt för lite agar-agar vilket är gelatin fast vegitariskt. Jag hade agarn i fling form och då måste man ta mer för att sugerpasten ska bli fast. Jag fick kavla ut lite tjockare sugerpaste än vanligt för att täcka tårtan med.
Fatima önskade sig en kritvit tårta med massa rosor och choklad. Mamman till Fatima var jätte trevlig och litade på mig trots att detta var min första riktiga beställning. Tårtan var tung och den behövde mer stöd än jag använt. Så en del misstag gjorde jag med denna här tårtan. Men jag hoppas ändå Fatima och hennes mamma blev nöjda med tårtan och att den smakade gott.
 Tårtan är gjord i två våningar av sockerkaksbotten fyllda med två lager hallonmousse och två lager vaniljkräm. Spacklad med chokladig smörkräm och täckt med ett tjockt lock av sugerpaste. Rosorna och bladen har jag gjort i flowerpaste för hand utan verktyg. Och så har jag sist spritsat och dekorerat med choklad kristyr. Den här tårtstorleken ger ca 40 stora tårtbitar.

tisdag 9 november 2010

Gräddig Persika tårta

Den här tårtan gjorde jag till min man när han fyllde år. Han tycker om fruktiga tårtor. Därför gjorde jag en tårta i sockerkaksbotten med hallonmousse och vaniljkrämsfyllning. Dekorerad med persiskor som jag har skivat och gelatinfritt gelé gjort på sockerlagen till persikorna. Rosorna och bladen är gjorda i marsipa som jag hade över hemma. Sist så spritsade jag tårtan med vispad grädde. 

Grön Barbastark tårta

Den här tårtan gjorde jag också för 1 år sedan på min sons 2 års dag ihop med Chokladig Nalle Puh tårtan. Lilleman är en riktig stark kille tycker de flesta för att va så liten. Därför tyckte jag en barbastark tårta passade bra. Gogglade runt efter bilder och hittade ganska många. Den bilden jag fick insperation från var den här bilden www.dunderbutiken.se/art/barbastark-gron.php. Tårtan är gjord på sockerkaksbotten. Hallonmouss- och vaniljkrämsfyllning. Spacklad med smörkräm i chokladsmak och täckt med grön marsipan. Dekorationerna är gjorda i hemmagjord marsipan och sugerpaste (gelatinfritt).

Chokladig Nalle Puh tårta

Det här var inte den första tårtan jag gjorde men det var första gången jag tog en riktig bild på en tårta som jag gjort. Jag gjorde den för ca 1 år sedan på min sons 2 års dag. Jag var fortfarande nybörjare på tårtdekoration. Lite för mycket var det med det vita där kan jag tycka nu. Den är gjord på chokladbotten. Nutellafyllning och banan. Spaklad med ganache. Dekorerad med nalle puh ansikte som jag gjorde utav röd och gul marsipan. Det vita är vit chokladkräm. Den var väldigt god och chokladig.